Regelen scheiding
Het regelen van een scheiding
Er moet heel wat worden geregeld om een scheiding rond te maken. De meeste mensen trouwen in gemeenschap van goederen, dus alle bezittingen worden dan verdeeld. Trouw je onder huwelijkse voorwaarden is een scheiding rond krijgen vaak makkelijker. Ieder krijgt namelijk zijn eigen bezittingen mee. Maar het is niet echt romantisch om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Je gaat er toch vanuit dat je heel je leven bij elkaar blijft. Wat moet je allemaal regelen als je wilt gaan scheiden? Maar behalve de scheiding moet je ook je nieuwe leven in richten. De kans is groot dat je zelf voor je eigen inkomen moet gaan zorgen en een huisje moet kopen en huren. Ook moet je allerlei dingen regelen zoals je energie, verzekeringen (zoals je zorgverzekering) en abonnementen.
Aanvragen van een scheiding
In de Nederlandse wet staat dat er echtscheiding mag worden aangevraagd als het huwelijk ernstig ontwricht is. De verhoudingen in het huwelijk zijn dan zo moeilijk geworden dat het onmogelijk is om nog samen te blijven. Wanneer je wilt scheiden moet je contact op nemen met een advocaat. De advocaat stelt een verzoekschrift op om een scheiding aan te vragen. Dit verzoekschrift moet worden ingediend bij de rechtbank die bij je gemeente hoort. Je kan alleen een verzoekschrift indienen tot echtscheiding. De rechter zorgt er dan voor dat je partner binnen 14 dagen daar een kopie van krijgt. Hij of zij kan daar dan tegen in gaan. Verder kan je het verzoekschrift ook uitbreiden met een nevenvoorziening. Er komt tenslotte nog meer bij kijken als er gescheiden wordt. De nevenvoorziening kan gaan over de bezittingen, kinderen en alimentatie. Een scheiding kan heel snel rond zijn als beide het eens zijn met de scheiding en de verdeling van de spullen. Maar vaak duurt het meerdere maanden voor een scheiding geregeld is.
De spullen verdelen
Wanneer een stel wilt gaan scheiden kunnen ze er proberen samen uit te komen om de spullen te verdelen. Maar dit gaat meestal niet goed. Er kan hulp worden ingeschakeld van een mediator. Dit is een bemiddelaar. Hij helpt dan met bemiddelen om de spullen zo goed mogelijk te verdelen. Wanneer een stel dat wilt scheiden hier nog niet uitkomt zal er een advocaat moeten worden ingeschakeld. Alle spullen worden dan getaxeerd, zodat iedereen ongeveer de helft kan krijgen. Meestal zijn bezittingen niet veel meer waard omdat er naar de dagwaarde wordt gekeken.
Het huis
Allereerst komt de vraag wie mag er in het huis blijven wonen. Een huurhuis heeft in principe geen waarde, het is namelijk geen bezitting. Het is dan puur een discussiepunt wie er in kan blijven. Zijn er kinderen, dan blijft vaak de ouder met de kinderen in het huis wonen. Anders kan er worden gekeken wie er bijvoorbeeld het langst in woont.
Bij een koophuis komt er wat meer bij kijken. Je hebt allebei recht om de helft van het huis. Vaak wordt het huis verkocht, afbetaald en krijgt ieder de helft van de overwaarde. Wanneer één van de twee graag in het huis wilt blijven wonen zal hij of zij de ander moeten uitkopen. Dit is vaak niet zomaar te doen. Er zal een extra hypotheek moeten worden afgesloten en er moet worden gekeken of dit wel betaald kan worden.
Overige bezittingen
Als er iemand in het huis blijft wonen, krijgt deze vaak de inboedel. Je hebt tenslotte niks aan een leeg huis. Maar de overige spullen zullen moeten worden verdeeld. Vaak is het zo dat de één de inboedel krijgt en de ander dan bijvoorbeeld de auto. Wanneer spullen persoonlijke waarde hebben dan mag iemand die meestal ook hebben. Het erfstuk van je oma hoef je dus niet aan je toekomstige ex af te staan.
Ouderschapsplan
Wanneer er kinderen bij een echtscheiding zijn betrokken dan is het verplicht om een ouderschapsplan te maken. In dit plan worden alle afspraken omtrent de kinderen vastgelegd. Zoals de te betalen alimentatie en de omgangsregeling. In Nederland is het ouderschapsplan verplicht bij minderjarige kinderen. De kinderen moeten namelijk zo min mogelijk de dupe worden van een scheiding.
Alimentatie
Er zijn twee soorten alimentatie, namelijk partneralimentatie en kinderalimentatie. Ook al wil je gaan scheiden, je blijft verplicht om in het onderhoud van de ander te voorzien. Dit heet partneralimentatie. Degene met het meeste salaris, zal een deel daarvan moeten afstaan zodat de ander er niet teveel op achteruit.
Wanneer er kinderen zijn moet er kinderalimentatie worden betaald. Degene die de kinderen niet meer in huis heeft, zal toch voor het onderhoud van zijn kinderen moeten zorgen. De advocaat zal een berekening maken aan de hand van de TREMA normen. Met deze berekening wordt gekeken of er genoeg draagkracht is voor alimentatie en als dat zo is, welke bedrag er aan kinderalimentatie moet worden betaald.