Scheiding

Alimentatie en de belastingdienst

Alimentatie en de belastingdienst

Het betalen van alimentatie hoeft niet alleen maar nadelig voor je inkomen te zijn. In de meeste gevallen mag je het bedrag dat je aan alimentatie betaalt van de belasting aftrekken. Je ontvangt dan een gedeelte van de alimentatie die je betaalt weer terug. Er zijn hier natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Denk hierbij of je partneralimentatie en/of kinderalimentatie betaalt. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van het bedrag. Hieronder een kort overzicht over de voorwaarden van het aftrekken van de alimentatie bij de belastingdienst.

Partneralimentatie

Wanneer je partneralimentatie betaalt is dit aftrekbaar van de belasting. Er zitten geen voorwaarden aan het aftrekken van de partneralimentatie bij de belastingdienst. Het maakt dus niet uit hoeveel alimentatie je betaalt, wanneer en hoe lang. Sommige stellen die gaan scheiden spreken af om de partneralimentatie in één keer af te kopen. Er wordt een berekening gemaakt welk bedrag er betaald zou worden over al die jaren of ze schikken voor een betaald bedrag. Fiscaal gezien is dit niet voordelig. Het bedrag dat wordt afgekocht kan maar één keer van de belasting worden afgetrokken. Je hebt dan maar één jaar voordeel. Hoeveel je terugkrijgt is afhankelijk van je inkomen en het bedrag dat je aan partneralimentatie betaalt. 

Wanneer je partneralimentatie ontvangt komt dit bedrag bij je inkomen. Je moet het dus bij de belastingdienst opgeven. Dit kan het bedrag zijn dat je aan geld krijgt, maar ook bijvoorbeeld als de ex partner de huur van het huis nog betaald.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is alleen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Het wordt bij de belastingdienst geen kinderalimentatie genoemd maar het de kosten van het voorzien in het levensonderhoud van kinderen tot 21 jaar. Er zijn allereerst voorwaarden over het bedrag dat je aan alimentatie betaalt. Je moet minimaal per kind per kwartaal 405 euro betalen. Dit komt neer op 135 euro per maand. Dat kwartaalbedrag mag je niet volledig aftrekken. Hoeveel je mag aftrekken is afhankelijk van de leeftijd van het kind. 

Leeftijd Bedrag
Jonger dan 6 jaar 285
6-12 345
12-18 405
Ouder dan 18 jaar 345

Stel, je betaalt per kwartaal 500 euro alimentatie voor je kind die 10 jaar oud is, dan mag je 345 euro als aftrekpost opgeven. 

Wanneer je minder dan 405 euro per kwartaal betaalt, mag je de kinderalimentatie niet opgeven als aftrekpost. 

Degene die kinderalimentatie ontvangt hoeft dit bedrag niet op te geven bij de belastingdienst.  

Reactie plaatsen

Reacties

adhgf vosselman
10 jaar geleden

Mijn vriend moet 661 euro alimentatie gaan betalen voor zijn ex vrouw. Hij heeft een inkomen van 29.471 euro per jaar een hypotheek van 800 euro vaste lasten zoals verzekeringen en belasting en hij moe tmij onderhouden omdat ik niet kan werken geen recht heb op een inkomen omdat het uwv zegt dat mijnvriend voldoende inkomen heeft om mij te onderhouden. wat is redelijk in dit geval aan alimentatie mij lijkt dit niet normaal want dit kunnen wij niet opbrengen. hij heeft als zzper ook nog bedrijfskosten namelijk.

wim de boer
11 jaar geleden

In 2012 moest je per kwartaal minimaal 405 euro aan kinderalimentatie betalen.
Hoe hoog is dit bedrag in 2013?
Bedankt alvast voor de reaktie.

Mvg W de Boer

Rijsdijk.E
12 jaar geleden

Wat krijg ik fiscaal per kwartaal terug als ik 500 euro per maand betaal voor vier kinderen. Leeftijd 4, 5, 7 en 8jaar.

Mvg Edward rijsdijk

Daniëlla Carboni
3 jaar geleden

Kan deze reactie verwijdert worden ivm privacy.

D. Carboni

D de Jong
12 jaar geleden

Hoeveel alimentatie je terug krijgt is afhankelijk van je inkomen en je overige aftrekkosten. Je kunt bij de belastingdienst de voorlopige teruggave 2012 invullen. Je krijgt dan gelijk te zien hoeveel je terug krijgt en dit bedrag wordt per maand uitbetaald

Hotaky
12 jaar geleden

Hoi
Als ik mandelijk 273 euro aan partinaralimentatie zouen betalen.hoe zou ik van belasting terug krijgrn.Is dat mogelijk als ik deze bedrag mandelijks van belasting terug krijgen? want heb ik geen hoog inkomen. laat mij aub weten . Met vriendelijk groet Hotaky

dielemans
13 jaar geleden

ik moet per eind juli 137 euro per kind alimentatie betalen het gaat om 4 kinderen wanneer kan ik dat laten invullen door de belasting.en wanneer krijg ik dit op zijn vroegst terug.mijn kinderen zijn 16 jaar 14 jaar 10 jaar en 9 jaar oud

dielemans
13 jaar geleden

ik moet per eind juli 137 euro per kind alimentatie betalen het gaat om 4 kinderen wanneer kan ik dat laten invullen door de belasting.en wanneer krijg ik dit op zijn vroegst terug.mijn kinderen zijn 16 jaar 14 jaar 10 jaar en 9 jaar oud

Maak jouw eigen website met JouwWeb