Partneralimentatie
Wat is partneralimentatie
Wanneer je met elkaar trouwt beloof je voor elkaar te zorgen en elkaar te onderhouden. Wanneer je wilt gaan scheiden, ben je verplicht om de ander nog steeds te onderhouden. Dit heet partneralimentatie. Er wordt gekeken of man en vrouw allebei in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Werken ze allebei fulltime, is dit meestal wel het geval en zou er dus geen partneralimentatie betaalt hoeven te worden. Maar het komt ook veel voor dat meestal de vrouw minder werkt. Zij kan dan niet in haar eigen levensonderhoud voorzien en daar moet de man dan aan mee betalen.
Hoogte partneralimentatie
De hoogte van de partneralimenatie is afhankelijk van het de hoogte van het salaris tijdens het huwelijk. Heeft bijvoorbeeld de man een goed salaris en de vrouw geen salaris, dan zal de man een aardig bedrag aan partneralimentatie moeten betalen. Je kan samen een bedrag afspreken, maar in de praktijk komt dit niet veel voor. Wanneer de rechter een bedrag gaat vast stellen wordt er ook naar gekeken of de vrouw bijvoorbeeld kan werken om zelf in haar levensonderhoud te voorzien. Een advocaat zal een berekening maken voor de behoefte van de vrouw. Daarna wordt er een draagkracht berekening gemaakt om te kijken of de man dit bedrag kan betalen. Een man zal nooit meer hoeven te betalen dan zijn draagkracht toelaat.
Duur van de partneralimentatie
Er moet partneralimentatie worden betaald over een periode van 12 jaar. Daarna wordt er verwacht dat de ander zijn leven wel weer zo geregeld heeft dat hij of zij zelf in zijn onderhoud kan voorzien. De partneralimentatie wordt stop gezet als degene die partneralimentatie ontvangt gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Hij of zij heeft dan een partner die verantwoordelijk is. Een andere reden om de partneralimentatie stop te zetten of te verminderen is als degene die de alimentatie ontvangt zelf genoeg verdiend.
Partneralimentatie en de belasting
Wanneer er partneralimentatie wordt betaald mag degene die dit betaald aftrekken bij zijn belastingopgave. Hij krijgt er dan belastingteruggave over. Degene die partneralimentatie ontvangt moet het bedrag dat hij of zij krijgt opgeven als inkomen bij de belastingdienst.
Afkopen van de partneralimentatie
Wanneer je in één van de partneralimentatie wilt af zijn kan er worden gekozen om deze af te kopen. Maar belastingtechnisch is dit heel onvoordelig. Je mag dan namelijk maar één keer dit bedrag opgeven bij de belastingdienst, dus je krijgt er maar één keer een teruggave van. Ook is er nog een ander gevaar. Wanneer je expartner in de bijstand terecht komt, zal de bijstand een gedeelte hiervan proberen te verhalen. Ook al heb je de partneralimentatie afgekocht, de bijstand kan er altijd weer aanspraak op maken.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik heb zelf een vechtscheiding gehad, zit er eigenlijk nog middenin. Ik vind het ongelofelijk dat er niet meer op internet te vinden is over de discriminatie van mannen hier in Nederland, de wet is volledig gericht op de vrouw.
Ik betaal nog steeds € 400,= per maand voor mijn dochter die ik al 3 jaar niet meer gezien heb, ze is inmiddels 20 jaar maar ik weet niet of ze nog studeert of dat ze inmiddels een baan heeft. Mijn (h)ex gaat voortdurend in hoger beroep en ze vecht alles aan. De complete inboedel, haar auto, € 53000,= contant en diverse prive spullen van mij waren blijkbaar niet genoeg om haar haat en frustratie tegen ondergetekende te stoppen.
Mijn zoon (22 jaar) is inmiddels gestopt met zijn universitaire studie omdat zijn opa vind dat een hbo opleiding voldoende is, je geloofd het niet. Ik hoop dat er veel meer gefrustreerde mannen hun verhaal doen op internet, ikzelf zit zwaar in de financiele problemen, ik ben inmiddels hartpatiënt, ontslag op mijn werk en geestelijk behoorlijk van slag.
Mijn expartner betaald mijn deel van de hypotheekrente a 400 euro ipv partneralimentatie. Hoeveel krijgt mijn expartner daarvan terug van de belasting? We hebben namelijk afgesproken dat ik bij verkoop van het huis het bedrag zou terugbetalen wat hij niet heeft terug ontvangen van de belasting.
Mijn expartner betaald mijn deel van de hypotheekrente a 400 euro ipv partneralimentatie. Hoeveel krijgt mijn expartner daarvan terug van de belasting? We hebben namelijk afgesproken dat ik bij verkoop van het huis het bedrag zou terugbetalen wat hij niet heeft terug ontvangen van de belasting.