Omgangsregeling
De omgangsregeling
Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding, dan moet er een omgangsregeling worden afgesproken. Het is voor kinderen al moeilijk genoeg om één van hun ouders te moeten missen. Meestal worden de kinderen aan de moeder toegewezen, in uitzonderlijke gevallen aan de vader. Het is van belang om goede afspraken over de omgangsregeling te maken en zich daar ook aan te houden! De ouder bij wie de kinderen wonen wordt de verzorgende ouder genoemd. De andere ouder wordt de niet verzorgende ouder genoemd. De niet verzorgende ouder is ook degene die alimentatie moet betalen.
Ouderschapsplan
Bij een scheiding waarbij kinderen betrokken zijn is het maken van een ouderschapsplan tegenwoordig verplicht. In dit ouderschapsplan gaan de ouder om de tafel zitten om te bespreken hoe ze de opvoeding van de kinderen samen gaan doen. Er worden onder andere afspraken gemaakt over de omgangsregeling. Door het vast te leggen is het duidelijk voor beide partijen en weet iedereen wat er verwacht wordt. Er kan worden gekozen voor co-ouderschap. De ouders zorgen dan allebei ongeveer evenveel voor het kind. Bij deze vorm moeten de ouders het wel goed met elkaar kunnen vinden omdat er veel dingen samen overlegd moeten worden. Ook moet het voor het kind niet te rommelig worden. Het co ouderschap kan werken als de ouders bij elkaar in de buurt wonen. Op die manier kan het kind gewoon een sport beoefenen en met vrienden afspreken.
Bij de meeste scheidingen wordt afgesproken dat de kinderen doordeweeks bij de moeder wonen en het weekend of om het weekend bij de vader. De man heeft meestal een fulltime baan waardoor hij doordeweeks niet voor de kinderen kan zorgen. In het weekend is hij vrij om er helemaal voor zijn kinderen te zijn. Het kind zal bij deze vorm minder contact hebben met zijn vader, maar het is wel overzichtelijk.
Wat als één van de partijen zich niet aan de omgangsregeling houdt
Op papier klinkt zo'n omgangsregeling hartstikke mooi, maar in de praktijk zijn er vaak moeilijkheden. Het kind heeft tenslotte ook een eigen leven. Hij zal zich niet altijd aan zijn vader kunnen aanpassen. Misschien heeft het kind helemaal geen tijd om heel het weekend bij de vader te zitten. Vaak is het belangrijk om goed naar het kind te luisteren wat hij wilt. Des te ouder een kind wordt des te moeilijker wordt het om zich aan de omgangsregeling te houden. Het is dan misschien een idee om nieuwe afspraken te maken.
Je hoort ook vaak dat de moeder de omgangsregeling tegenwerkt. Ze wilt het liefst het kind altijd bij zich hebben of ze gebruikt het kind als wapen om de vader te straffen. Dit is natuurlijk heel slecht en ook vooral egoistisch. Als vader kan je hier eigenlijk weinig tegen doen, dan het kind duidelijk de maken dat hij wel altijd welkom is. Wanneer de vrouw de omgangsregeling tegenwoordig is het enige wat de man kan doen een advocaat in de hand nemen.
In andere gevallen hoor je juist dat de man eigenlijk geen tijd heeft voor zijn kind. Dit kan bijvoorbeeld door werk komen, maar een nieuwe relatie kan ook een rol spelen. Als man zijnde moet je wel je verantwoording nemen. Het kind heeft niet om een scheiding gevraagd.
Reactie plaatsen
Reacties
En hoe zit het dan als de ouders niet bij elkaar in de buurt wonen en het de moeder is geweest die heeft gekozen om te scheiden en hiernaast ook de oorzaak is. Is de vader dan gewoon de pineut? Vrouw pakt dan dus simpelweg het kind bij haar vader weg. Ik vind het een beetje kort door de bocht om altijd maar het kind aan de moeder toe te wijzen. Moeder kiest er voor, dus ook voor de gevolgen. Er wordt al jaren gepraat over emancipatie en dat vrouwen gelijk behandeld moeten worden, maar in zulke gevallen blijven de zaken zoals ze 100 jaar geleden zijn bepaald. Ik vind het raar.
Hallo mijn zoontje is nu 5 jaar en gaat nu 1 jaar naar de papa wij zijn al 2 jaar uit elkaar maar sinds enkele maanden zegt mijn zoontje dat hij niet wil gaan naar zijn papa en dat de vriendin van zijn vader hem slaat iedere keer als zij erbij staat zijn er ook problemen wordt er iedere kee geropen naar elkaar waar mijn zoontje bij staat hij heeft ook geen eigen kamer daar en slaapt bij hen in bed er wordt ook gerookt bij me zoontje en alcohol gedronken terwijl de vader weet dat zijn zoontje niet tegen sigarettenrook kan ik ben nu ook te weten gekomen dat hij altijd boven in de kamer zit met zijn vriendin en ze zoon beneden laat bij zijn vader terwijl die vader drinkt van smorgens tot laat in de avond kan ik daar iets tegen doen voor de rechtbank want ik wil herzienin doen of is het geen moeite
geachte mevrouw
in de omgangsregeling staat dat mijn partnet niks hoef te betalen
vanwege de gemnaakte schulden van zijn ex
de kinderen zijn van vrijdag tot dinsdag bij ons
Nu wil mevr ineens geld kan dit zomaar
Geachte heer, mevrouw,
In de omgangsregeling die wij samen ondertekend hebben staat in dat de kinderen om het weekend naar hun vader gaan(oneven weekende, van vrijdag 16:00uur tot Zondag 19:00)dit gebeurd maar heel erg regelmatig, mijn exman heeft elke keer een nieuwe smoes om deze afspraak niet na tekomen, er gaan ook weken voorbij dat ze gewoon helemaal niet heen gaan.
Ik ben hier echt helemaal klaar mee, ook omdat ik voor me zelf nooit afspraken kan maken(weet nooit van te voren of ze wel uberhout opgehaald worden, of hoelaat ze weer terug gebracht worden.
Wat kan ik hier nog aandoen, heb al tig keer via mail/sms laten weten dat hij zich hier aan moet houden, maar het gebeurd nog steeds niet.
Voorbeeld: krijg nu net via msn van mijn zoontje te horen dat ze morgen opeens thuis eten(vind het al belachelijk dat hij me dit niet laat weten(maar goed wat is nieuw)omdat meneer opeens moet werken.
Ik weet echt niet meer wat ik hier aan moet doen, hebben jullie misschien een antwoord/oplossing.
Met vriendelijke groet,
nathasja de wit
Hallo,
Ik wil u wat vragen over een bepaalde situatie waar ik mee zit, het betreft hhier niet mijn eigen kind maar een kind waarvoor ik al bijna 3 jaar elke dag door de week zorg
Ze woont bij haar moeder en wil niet meer mee naar de papa dagen. Het zijn geen weekenden want vader woont in Belgie. Vader houd allerlei onderzoeken tegen door geen handtekening te zetten. Dit meisje word hier door moeder in gekent omdat meisje wil weten waarom de onderzoeken o.id. niet door kan gaan.
Het meisje is vorige maand 12 geworden en heeft besloten (zelf) dat ze nu niet meer met vader mee wil. Eerst waren het de vakantie en de papadagen dat ze niet meer meeging, later alleen niet meer in de vakanties. Haar zusjes gaan wel naar papa in belgie, maar ook met grote tegenzin. Papa zegt allemaal negatieve dingen over mama en de oudste en dat vinden ze niet fijn.
Mijn vraag is: moet het meisje mee met de papa dagen of kan ze zonder gevolgen thuis blijven bij moeder? en hoe zit het met de andere twee meisjes? Deze zijn 9 jaar oud.( de kinderen hebben alle drie een vorm van autisme die door vader wordt ontkend)
mvg Grietje